Barnsängar

De flesta vet nog hur viktigt det är med en bra säng, men ännu viktigare är det förstås att sängen är bra om det är ett barn som ska sova i sängen. Att köpa en barnsäng är dock inte så lätt som man kan tro innan man gör det för första gången, för marknaden för barnsängar är otroligt stor, vilket gör att man kan välja mellan både väldigt enkla och superbilliga modeller, samt väldigt dyra varianter. Det kan därför vara svårt att veta vad skillnaden, förutom priset, mellan alla dessa barnsängar är.

Barnsäng

Om du också undrat över detta kan vi för det första lugna dig med att säga att priset inte är det viktigaste när det gäller barnsängar. Istället är det som kännetecknar en bra barnsäng något helt annat. Här kommer några tips på vad man ska tänka på när man väljer ut en barnsäng att köpa, för att inköpet ska bli av det mer lyckade slaget:

Säkerheten bör komma i första hand

Detta är egentligen en självklarhet när det gäller de flesta möbler som köps till barn, förstås, men eftersom det är en så viktig faktor, vill vi ändå påpeka detta igen. Några saker som kan vara bra att ha i åtanke för att säkerställa att sängen är helt säker för barnet är  enligt BilligaBarnsängar.nu bland annat:

  • Att den inte är för hög, eftersom barnet då kan ramla ur sängen, ju lägre sängen är, desto bättre
  • Att den följer gällande europeisk säkerhetsstandard
  • Att den inte har några hål, mellanrum eller liknande där barnet kan fastna med sina armar eller ben, eller få något annat i kläm

Se till så att sängen passar in i rummet där den ska stå

Då menar vi både storleksmässigt (framför allt många av de billiga varianterna är nämligen väldigt stora, medan de lite mer påkostade barnsängarna har en tendens att vara mindre) samt utseendemässigt. Vill man att man ska kunna ha sängen länge, är det bästa alternativet ofta att köpa en så neutral barnsäng som möjligt, eftersom dessa sängar då kommer att passa in där hemma längre.

Tänk på att även om du köper en mer neutral barnsäng, så kan du ofta göra den lite roligare och mer intressant genom att välja roliga sängkläder och andra accessoarer till den, och detta är förstås betydligt billigare än att behöva byta ut hela sängen regelbundet när barnet tröttnar på en viss stil.

Tänk långsiktigt

Detta gör att även om ditt barn är relativt litet nu, kan det vara bra att välja en säng som är lite längre, alternativt kan förlängas vid behov. Då slipper du byta ut sängen hux flux väldigt snabbt eftersom ditt barn plötsligt växt och blivit längre väldigt snabbt, vilket ofta gör att man spontanköper en ny säng, som inte är så bra.

Satsa på en bra madrass

Detta är nämligen viktigare än själva sängen i många fall, eftersom en bra madrass kan hålla i många år, öka komforten i sängen samt klarar av att barn hoppar på den. Trots att vi inte tycker att man nödvändigtvis måste köpa en dyr säng, tycker vi dock att det kan vara värt att lägga lite extra krut på en bra madrass.