Gästsängar

Om man har gäster som sover över där hemma då och då, kan det vara bra att investera i en vettig gästsäng, både för gästernas skull (de sover ju förmodligen bättre då) och för sin egen skull (visst är det väl trevligare att veta med säkerhet att man kan erbjuda gästerna en riktigt trevlig sovplats?). Samtidigt är det dock så att det inte är riktigt samma saker man bör tänka på när man köper gästsängar som när man köper en säng till sig själv, så för att underlätta för dig att välja en gästsäng du verkligen blir nöjd med, kommer här några tips:

Fundera på om du har en plats att ställa sängen på

Om så inte är fallet, finns det nämligen smarta varianter att köpa för den som inte har det också. Det kan t.ex. röra sig om hopfällbara sängar, sängar som kan fällas upp eller rullas undan och så vidare. Har du dessa begränsningar kommer detta dock att begränsa det urval du har av gästsängar betydligt, så det är viktigt att ha detta i åtanke från början.

Gästsäng

Även den som faktiskt har plats över för en gästsäng, men inte fler än så, kan skaffa en variant där man gömmer undan en gästsäng till under den första. På så vis kan man få två gästsängar, fast bara behöva ge upp plats för en!

Ta reda på hur mycket plats du har över

De flesta gästrum eller extrarum man har där hemma är ju nämligen betydligt mindre än det vanliga sovrummet, vilket betyder att man ofta har mindre utrymme över. Därför är det viktigt att inte välja en allt för stor gästsäng i förhållande till utrymmet man har, eftersom detta kan göra det svårt att bädda sängen och rengöra under den, för att bara nämna några exempel.

För den som inte är säker på detta rekommenderar vi därför att man mäter ytan där man tänkt ställa sängen, och lägger till minst en halvmeter åt varje håll (förutom vid huvudänden, möjligtvis), för att försäkra sig om att man har tillräckligt med plats. Har man ännu mer plats runt sängen, är det förstås jättebra, då detta kommer att göra att gästrummet upplevs som luftigare, men det är alltså inget måste.

Välj en snygg säng

Trots att det ”bara” rör sig om en gästsäng, och inte din riktiga säng, är det ändå en bra ide att satsa lite på utseendet av gästsängen också. Du vill ju trots allt att gästrummet ska upplevas som välkomnande och harmoniskt, så att gästerna vill sova där, och inte upplever det som att de stängs in i en garderob. Har du ett visst ”tema”, dvs. om du använt dig av en viss färg, form eller ett visst material i gästrummet eller rummet där gästsängen kommer att stå redan, kan det därför vara att rekommendera att du även satsar på detta gällande gästsängen.