Sängbord

Ett sängbord fyller en mycket viktig funktion i väldigt många sovrum, eftersom ett sängbord dels kan användas för att ställa en lampa på, så att man enkelt kan släcka denna, utan att behöva stiga upp ur sängen när man ska sova, och dels för att förvara saker på, som t.ex. ett vattenglas, om man är typen som behöver fukta strupen då och då under natten eller kvällen, och dessutom finns det sängbord med lite mer förvaring, som gör att man kan förvara böcker man kanske läser innan man somnar, handkräm, om man gillar att applicera det precis innan man lägger sig, och mycket annat.

Dessutom kan ett sängbord göra att sovrummet ser mer genomtänkt och inrett ut, och även bidra till inredningen i sig, om man väljer ett snyggt sängbord. Vi rekommenderar därför alla som har minsta tanke på att skaffa ett sängbord att verkligen göra det, det är sällan någon som ångrar detta. Dessutom kan sängbord numera vara både väldigt stora och små, beroende på vilka behov man har, men även både dyra och billiga. Det finns sängbord för alla smaker och behov, helt enkelt!
Men vad ska man egentligen tänka på när man väljer sängbordet man skaffar? Här kommer några förslag:

Välj ett sängbord som passar ihop med din säng och de övriga möblerna
Detta är viktigt för att sovrummet ska kännas så harmoniskt som möjligt, och är det något rum som man vill ska kännas harmoniskt, är det ju förmodligen sovrummet eller hur? Välj därför gärna ett sängbord ur samma serie som de övriga möblerna i sovrummet, om möjligt, alternativt ett sängbord i samma material eller färg som sängen åtminstone, för att skapa en sk. ”röd tråd” möblerna emellan.

Välj ett sängbord i rätt höjd
Både ett allt för lågt och ett allt för högt sängbord kan nämligen bli irriterande när man använder det. Mät därför hur hög din säng är, och fundera sedan på var ungefär du skulle vilja att sängbordets överkant hamnar. På så sätt är det lättare att lyckas med själva höjden av sängbordet än om man köper det helt i blindo, utan någon research alls.

Välj ett sängbord i rätt storlek
Och då menar vi inte bara så att du verkligen får plats med sängbordet där du tänkt ställa det, utan att det blir jobbigt, utan även så att proportionerna blir rätt. Ett väldigt stort sängbord bredvid en liten säng ser t.ex. bara konstigt och ogenomtänkt ut, som att sängen och bordet inte alls hör ihop, men även ett väldigt litet sovbord bredvid en jättestor säng kan se bortkommet ut. Välj därför även storleken på bordet med omsorg, med de övriga proportionerna i rummet i åtanke.

Tänk på att du inte måste ha ett sängbord på båda sidor av sängen
Även om detta länge var väldigt populärt, för det är ju praktiskt. Men har man ont om plats, eller om t.ex. bara en person som sover i sängen (nu förutsätter vi då att det rör sig om en dubbelsäng, för en person behöver ju ändå inte två sängbord) använder bordet, går det även att bara ha ett. Det kan till och med se lite mer modernt och coolt ut på många vis än två.

Tänk på att sängbordet inte måste vara ett traditionellt sängbord
Istället kan man även använda en hel del andra möbler, som t.ex. små byråer, pallar och en hel del annat som sängbord, fast detta inte är deras ursprungliga användningsområde. Detta gör då ofta att ditt hem ser mer unikt och annorlunda ut, vilket förstås är något som många eftersträvar. Ju mer originell du kan vara när du väljer en annorlunda möbel att använda som sängbord, desto bättre är det förstås.