Dagbäddar

För många verkar kanske inte dagbäddar som särskilt praktiska möbler, eftersom man helt enkelt inte är van vid att ha en dagbädd i hemmet, och eftersom dessa ofta är mindre än vanliga bäddar, vilket får många att tro att det skulle vara mindre bekvämt att sova i en dagbädd än i en vanlig säng. Det är dock just den mindre storleken som gör dagbäddar så mångsidiga. En dagbädd behöver nämligen inte bara vara en plats där man kan lägga sig ned och vila, det kan även vara en möbel som ersätter både en soffa och en fåtölj i det rum man ställer den, och vill man, kan man även välja en dagbädd som har förvaring i sig. Då kan dagbädden även ersätta en förvaringsmöbel, samtidigt som den tar lite plats, och gör att man får mer plats över till annat som man kanske vill ha i detta rum. Dessutom kan dagbäddar passa perfekt i rum där man kanske faktiskt vill ha en mindre säng, t.ex. ett barnrum eller ett gästrum.

För att man ska bli helt nöjd med en dagbädd man köper, bör man dock ha flera olika saker i åtanke, t.ex:

Att välja rätt variant för rummet där det ska stå

Då menar vi främst stil- och färgmässigt. De flesta vill nämligen inte att man ska lägga allt för mycket märke till dagbädden de har, och är detta en prioritet, är det bra att försöka matcha dagbädden man köper med de övriga möbler man redan har i samma rum. En lite mer gammaldags dagbädd passar t.ex. inte i ett väldigt modernt rum, och har man mest pastellfärger i ett rum, vill man kanske undvika allt för klara och starka färger på dagbädden man skaffar, och så vidare. Genom att satsa på någon form av matching, kommer hela rummet att kännas mer harmoniskt.

Dagbädd

Att se till så att du kan hitta en passande madrass

För dagbäddar med standardmått är detta i regel inte ett problem, men det finns vissa dagbäddar som har lite mer ovanliga mått, och till dessa kan det vara svårt att hitta en madrass i rätt storlek. Medföljer inte en madrass när du köper dagbädden, rekommenderar vi därför att du tittar noga på de mått som dagbäddens madrassdel har, så att du inte i efterhand upptäcker att du inte kan hitta en madrass i rätt mått till den.

Att ha användningsområdet i åtanke

Vill man t.ex. mest använda dagbädden som en soffa, kan det vara en bra ide att välja en variant som utseendemässigt ser ut som just detta. Då kommer dagbädden förmodligen att funka bäst för just detta ändamål rent praktiskt, men man kommer även att lägga mindre märke till att det faktiskt är en dagbädd och inte t.ex. en soffa, vilket många tycker är positivt.