Bänkar

En del tänker omedelbart på skolbänkar när bänkar kommer på tal, så det är ganska förståeligt att alla inte tilltalas så där jättemycket av att inreda sitt hem med bänkar. Men faktum är att det blir allt mer vanligt att man skaffar bänkar även till hemmet, då det finns massvis av väldigt snygga, men även användbara bänkar som passar bra i många hem, på marknaden numera.

Några vanliga användningsområden för bänkar i svenska hem är bland annat:
– Att ha dem stående i köket, som extra sittplatser vid köksbordet
– Att ha dem stående i hallen, för att det ska finnas sittplatser där
– Att ha dem stående vid ett fönster, för att skapa en fin utsiktsplats där, där man kan läsa, vila eller något annat
– Att ha dem stående i badrummet, så att man har en plats att lägga ut kläder, handdukar och liknande på, och för att ha en sittplats i badrummet, detta saknas ju nämligen ofta annars i dessa rum
Många kan dock komma på många andra användningsområden för bänkar också, baserat på hur just deras hem och livsstil ser ut.

När man ska köpa en bänk är det dock viktigt att komma ihåg att alla bänkar inte är lika bra, vare sig i sig, eller för olika användningsområden. Det kan därför vara bra att tänka på följande saker när man ska välja en bänk att köpa:

Vilken look man vill att bänken ska ha
Detta är en viktig faktor för många, eftersom man dels vill att bänken ska passa ihop med den övriga inredningen där hemma, men även för att de flesta inte vill att en bänk i hemmet ska dra åt sig allt för mycket uppmärksamhet, så därför kan det vara bra att matcha den lite, åtminstone färg- och stilmässigt med det man redan har i samma rum. Granska därför gärna utrymmet där du tänkt ställa bänken för att fatta ett beslut gällande vilken look som skulle funka bäst just där.

Bänk

Vilket material man vill att bänken ska vara gjord av
När det gäller material som bänkar för inredningsbruk kan vara gjorda av, förekommer det nämligen stora skillnader gällande bland annat hur slittåligt materialet är, hur lätt det repas, hur det ska underhållas och så vidare. Med anledning av detta har många vissa preferenser gällande vilka material de föredrar när de köper bänkar. Om så är fallet även för dig, är det bra att veta vilket material du föredrar redan från början, så att du kan leta specifikt efter bänkar gjorda i just detta material. Detta sparar nämligen en hel del tid, och gör även att du undviker sk. ”impulsköp” av bänkar som kanske ser snygga ut, men är gjorda i ”fel” material, så att säga.

Hur man kommer att använda bänken
Beroende på detta kan nämligen olika bänkar vara mest lämpliga. Den som ska ha en bänk stående ute bör t.ex. välja en bänk som är avsedd just för detta, medan den som ska ha en bänk på en plats där få förmodligen använder bänken, inte behöver välja en lika slitstark bänk som den som kommer att ställa bänken på en plats, t.ex. i hallen, där den används flera gånger per dag.
Ju tydligare du kan ha bänkens användningsområde klart för dig, desto bättre är det därför.

Hur många personer man vill ska kunna sitta på bänken
Detta påverkar nämligen hur lång och bred bänken bör vara. Givetvis kan det vara svårt att föreställa sig exakt hur bänken kommer att användas innan man ens köpt den, men de flesta bör ha något hum om detta åtminstone, och då är detta bra att ha i åtanke vid köptillfället.