Tavellist

Förr var det så att tavellister endast användes för tavlor, men så är det inte längre, eftersom allt fler kommit på, delvis för att tavellister använts på nya sätt i olika inredningstidningar och inredningsprogram, att en tavellist faktiskt kan fylla otroligt många olika ändamål.

Några exempel på lite mer kreativa användningsområden för tavellister är t.ex:
– Att ha foton på familjemedlemmar och annat på dem, för att skapa en fotovägg eller en liten fotoutställning i hemmet. Fotona kan då bytas ut och flyttas runt hur man vill, efter behov.
– Att ha böcker på dem. Detta är populärt i bl.a. barnrum, där böckernas framsidor gärna får synas på grund av vackra illustrationer, men kan även användas i andra rum, så klart.
– Att ha mindre prylar, som t.ex. smink, nagellack eller liknande på dem vid ett sminkbord eller i en skönhetshörna.

Tavellist

Den som är kreativ kan dock säkerligen komma på andra användningsområden för tavellister också, men det är viktigt att komma ihåg att variationen gällande olika tavellister som säljs är stor, så man bör inte rusa iväg och köpa den första bästa tavellisten man hittar, om man bestämmer sig för att använda tavellister på något vis där hemma. Istället bör man fundera på saker som:
– Hur stor tavellisten bör vara för att det man vill ska rymmas på den ska få plats.
– Om tavellisten bör ha en kant längst ut eller inte, och hur hög denna kant i så fall bör vara. De flesta tavellister har förstås en kant, men exakt hur hög denna är varierar nämligen en hel del. Kanten är dock viktigare än vad man kanske kan tro, eftersom den förhindrar att det man ställer på tavellisten glider av den.
– Vilken stil man vill att tavellisten ska ha. Det finns nämligen både moderna varianter, lite mer gammaldags varianter och en hel del däremellan att välja mellan.
– Vilket material man vill att tavellisten ska vara gjord av. De flesta tavellister är förstås gjorda i trä, vilket är det klassiska materialet för detta, men det finns numera även t.ex. metalltavellister, tavellister i glas och en del annat att välja mellan. Gillar du ett vistt material, kan det därför löna sig att ta reda på om det tillverkas tavellister i detta material. Gör det det, kan det vara värt att leta lite efter det rätta materialet, för att tavellisten ska matcha den övriga inredningen så väl som möjligt.