Sideboards

Så kallade sideboards är möbler som kan användas för en mängd olika saker i vilket hem som helst. Många köper sideboards för att ha dem i köket, som en extra avlastningsyta, där det även finns förvaring på en och samma gång, eller för att göra en liten ”bar” av något slag på, t.ex. en kaffebar, där man har allt man behöver för att fixa till riktigt gott kaffe på en och samma plats, men en sideboard kan även fylla en viktig funktion i ett vardagsrum, då man kan ställa dekorativa föremål eller elektronik på den, och många använder numera även sideboards i sovrum och barnrum, för att få till ytor och förvaring på en och samma gång.

Har du börjat fundera på sideboards till ditt hem, är det därför mycket möjligt att du är rätt ute, men vad som kan vara svårare än att komma på ideen att skaffa en sideboard är förstås att välja den rätta sideboarden. Därför kommer här några tips gällande just detta:

Välj rätt storlek
Det finns nämligen sideboards i alla möjliga olika storlekar att köpa, men alla sideboards är förstås inte rätt för alla utrymmen. Dels är det viktigt att din sideboard har rätt proportioner i förhållande till de andra möblerna i samma rum, för i ett rum med väldigt stora möbler, kan en mycket liten sideboard lätt se lite bortkommen ut, men å andra sidan vill man förstås inte ha en gigantisk sideboard i ett rum med mestadels nätta och små möbler, för även det ser ju tokigt ut.

sideboards

Sedan har många faktiskt vissa begränsningar när det gäller hur mycket plats de faktiskt har över till sin sideboard. För att komma hem med en variant i den rätta storleken är det därför att rekommendera att du mäter platsen där din sideboard ska stå, så att du vet exakt hur stor den får lov att vara.

Välj en sideboard med rätt antal förvaring
En del planerar ju trots allt att förvara väldigt mycket i sin sideboard, medan andra kan klara sig med lite mindre saker i den. Det är därför viktigt att fundera på vad man kommer att vilja förvara i den, så att allt man hade tänkt verkligen får plats i den sideboard man köper. Tänk dock på att inte bara välja en sideboard med exakt rätt antal förvaringsplatser just nu, utan även räkna med lite extra för framtida behov. De flesta samlar ju trots allt på sig mer ägodelar och prylar med tiden.

Fundera på om du vill ha skåp eller lådor i din sideboard
Vad som är bäst är en smaksak, men både skåp och lådor har förstås sina egna fördelar, och även nackdelar. Som tur är, finns det dock sideboards att köpa med båda varianterna, så oavsett vad du föredrar gällande detta, bör du kunna hitta något passande. Det är dock en bra ide att ha de egna preferenserna gällande detta klara för sig redan när man börjar leta efter sideboards, så att man verkligen hittar en variant med just det man föredrar (förutsatt att man ens har en preferens gällande detta, så klart, det finns ju även de som inte har det, och då kan du skippa detta steg) så snabbt som möjligt.

Bestäm dig för om du vill att din sideboard ska matcha de andra möblerna eller inte
Är det så att man vill ha en så enhetlig och välmatchad look i rummet där sideboarden ska stå, kan det nämligen vara en bra ide att börja med att ta reda på om det finns sideboards i samma serie som de övriga möblerna man har, eller åtminstone vända sig till samma möbelföretag eller tillverkare, för att få en så matchande look som möjligt. Är det däremot så att man tycker att sideboarden gärna kan se lite annorlunda ut, i förhållande till de andra möblerna, har man förstås lite mer fria händer, och kan t.ex. titta även på vintagevarianter, väldigt annorlunda sideboards och så vidare. Fundera därför på om du vill att din sideboard ska vara en så diskret möbel som möjligt, som smälter ihop med den övriga inredningen, eller om den gärna får sticka ut ur mängden lite, och stå i blickfånget.