Loftsängar

Så kallade loftsängar är ett riktigt bra alternativ för alla som bor lite trångt, alternativt vill ha mycket i ett rum där det även behövs en säng. Genom att lyfta upp sängen, på ett litet loft, får man ju nämligen mer golvyta över, vilket dels kan göra att rummet upplevs som luftigare, men det gör även att man kan ställa andra möbler och prylar där sängen annars skulle ha stått.

För den som vill köpa en loftsäng finns det dock otroligt många olika varianter att välja mellan, eftersom det finns en rad företag som tillverkar och säljer dessa sängar idag. För att hjälpa dig gallra agnarna från vetet, så att säga, kommer här därför några tips som hjälper dig känna igen de bästa loftsängarna för ditt hem:

Välj rätt höjd

En allt för hög loftsäng i ett rum med ett lågt tak kan nämligen vara väldigt opraktisk, eftersom man då inte nödvändigtvis kan sitta upp i sängen. Dessutom kan det se konstigt ut rent estetiskt om loftsängens sängdel är allt för nära taket. Mät därför takhöjden, för att se hur olika loftsängar kommer att hamna i förhållande till denna innan du gör ditt val.

Loftsäng

Välj rätt bredd

Givetvis ska det vara bekvämt att sova i loftsängen, och för att detta ska vara möjligt, måste sängen förstås vara tillräckligt bred. Att satsa på en bredare loftsäng gör även att man inte riskerar att ramla av sängen när man vänder på sig i sömnen med mera, så även detta är en anledning till att man inte bör snåla när det gäller bredden. Välj med andra ord en så bred loftsäng som du bara har plats med, för bästa möjliga resultat.

Fundera på om du vill att loftsängen ska fylla någon annan funktion

Det finns ju t.ex. loftsängar som har viss inbyggd förvaring, loftsängar där ett skrivbord ingår, och så vidare. Har man behov av något sådant i samma rum som loftsängen ska stå, kan det vara en bra ide att satsa på en loftsäng som har dessa funktioner, eftersom detta då förstås gör att man inte behöver köpa en del andra möbler, vilket i sin tur sparar dig både pengar och plats där hemma.

Har du något sådant specialbehov, försök därför rikta in dig på loftsängar som har denna extra lösning, för troligtvis finns det en del sådana att välja mellan.

Säkerställ att sängen är säker

Detta är något du bör göra oavsett om det är ett barn eller en vuxen som kommer att sova i sängen, trots att säkerheten är något som man i regel ser att tillverkarna satsar mer på när det gäller loftsängar för barn. Räcken är viktiga säkerhetsfunktioner på loftsängar, och det samma gäller rejäla stegar för att ta sig upp på dem, som inte kan vingla till eller ramla av. Beroende på tillverkaren kan även andra säkerhetsfunktioner förekomma, så bekanta dig noga med dessa för att se så att inga säkerhetsrisker förekommer.

Köp inte loftsängar avsedda för barn till vuxna

Trots att barnloftsängar kan se ganska lika ut dem som säljs för vuxna, är det nämligen inte säkert att de klarar av att bära upp en vuxen persons vikt. Vi rekommenderar därför inte att en vuxen använder sig av en säng som är avsedd för barn, hur mycket man än kanske gillar en sådan variant.