Vinställ

Om du gillar vin, och har ett antal flaskor vin där hemma, vet du väl att man inte bör förvara vin precis hur som helst? Detta kan nämligen göra att vinet blir dåligt fortare än kvickt, för alla viner åldras inte på ett bra sätt, under alla förhållanden, som en del tror. Istället blir viner bättre med åldern endast om de hanteras på rätt sätt, och ett sätt att göra detta på är förstås att använda sig av produkter som är avsedda just för detta. En sådan produkt är vinställ, som ser till så att vinflaskorna ligger ned i exakt rätt vinkel, hålls borta från farliga element som exempelvis hetta och kyla, inte ligger för nära varandra och får lite skugga på sig, vilket också är bra för viner.

Med andra ord har vinställ verkligen många fördelar, med tanke på just vinet, så tar du dina viner på allvar, är ett vettigt vinställ en bra investering för dig. Vi tycker dock inte att du ska köpa vilket vinställ som helst, utan istället tycker vi att du bör tänka bland annat på följande saker när du väljer ett vinställ:

Vinställ

Fundera på om du enbart vill att stället ska vara praktiskt, eller även dekorativt
En del gillar ju nämligen att visa upp sina vinsamlingar för andra också, och hör du till denna grupp, finns det gott om vinställ som är gjorda för uppvisningar av detta slaget, där vinsamlingen verkligen kommer till sin rätt. Dock kostar dessa ”uppvisningsvinställ” lite mer än de enklare modellerna, så om detta verkligen är nödvändigt eller inte, är något du bör fundera på, så att du i slutändan får hem det vinställ som passar dig allra bäst.

Beräkna hur mycket vin du behöver ha i stället
Detta hänger förstås ihop med hur många flaskor du har. Glöm dock inte att ta i lite extra, så att även framtida behov täcks av den storlek på vinstället som du väljer. De flesta vinsamlare har ju trots allt en tendens att köpa nya vinställ löpande, vilket betyder att din samling nog kommer att utökas med tiden. Hos Vinstället.se kan du läsa mer om vinställ.

Fundera på om du vill ha en fristående variant eller inte
Vill man inte ha en fristående variant av vinställ (i regel är anledningen till att man i så fall inte vill detta att man inte har tillräckligt med plats över för detta), finns det även vägghängda varianter, varianter som kan ställas på bord och liknande att välja mellan. Bekanta dig i så fall med de olika varianterna av vinställ, för att se om någon av de andra modellerna kan passa dig bättre än de fristående.

Fundera på om du föredrar trä eller metall som material
För många vinentusiaster känns enbart trä ”rätt”, men glöm inte att även metall har många fördelar, t.ex. att det håller längre, och även känns lite mer modernt än trä.