Vägghyllor

Vägghyllor är kanske de allra mest mångsidiga möblerna av alla, eftersom de kan placeras i massvis av olika rum i hemmet, vilket man ju verkligen inte kan säga om alla möbler. Dessutom kan de placeras på vilken höjd du vill, och vara olika långa, så man kan verkligen skapa underverk med vägghyllor där hemma, men eftersom skillnaderna olika vägghyllor emellan är så stora, och det vill till att du väljer den rätta vägghyllan för att inredningen ska bli lyckad, kommer här en rad tips gällande vad man bör komma ihåg att tänka på när man köper vägghyllor, för att allt ska bli rätt:

Att välja ett vettigt material
Vad vägghyllorna ifråga är gjorda av, påverkar nämligen inte bara hur hållbara de är, utan även hur mycket de klarar av att bära upp, hur lätt de repas och mycket annat. Att välja ett bra material för sina vägghyllor är därför verkligen av yttersta vikt, men vilket ”rätt” material är, så att säga, beror på en rad olika faktorer, som t.ex. vad du ska ha på hyllorna, var du kommer att placera dem, och så vidare, så det är svårt att ge några generella råd, som alltid hjälper, gällande detta. Det bästa rådet vi kan ge alla är istället att göra lite research kring olika material och deras egenskaper, och sedan försöka förstå hur väl dessa egenskaper passar för de egna ändamålen.

Vägghylla

Att välja rätt färg, om möjligt
Visserligen kan många vägghyllor målas om, men detta innebär extra jobb för dig som köpare, och dessutom vet man aldrig riktigt hur det blir när man målar om saker, då vissa material kan vara ganska svårmålade, så finns möjligheten till det, bör du alltid välja vägghyllor i den färg som du faktiskt vill ha. Är du inte säker på vilken färg som funkar bäst, lägg gärna lite tid på att fundera på detta, tills du fattat ett beslut gällande detta, då det är en av de viktigaste faktorerna, rent utseendemässigt.

Att välja passande beslag till
Hur man sätter upp vägghyllor kan nämligen också påverka hur slutresultatet ser ut i mycket hög grad. Även om dina vägghyllor inte har färdiga beslag för att sätta upp hyllorna med, bör du därför se till att skaffa även detta, så att även beslagen som du använder för att sätta upp hyllorna är fina, och matchar både hyllorna och den övriga inredningen.

Att välja rätt längd
Det finns nämligen ett stort antal olika längder att välja mellan, och visserligen kan den som köper för långa vägghyllor kapa dem, men även detta innebär också extra arbete för dig, så undvik att köpa alldeles för långa vägghyllor, om det bara går. Och köp förstås inte för korta vägghyllor, för gör man det, är det inte mycket man kan göra för att fixa situationen i efterhand. Det är för övrigt viktigt att inte bara ”ögonmåtta” när man ska försöka avgöra vad rätt längd i detta sammanhang är, för de flesta har ett betydligt sämre ögonmått än vad de själva tror, så ta istället faktiska mått för att ta reda på vad en bra längd för dig är, genom att mäta utrymmet där du vill hänga hyllorna och så vidare.