Hammock

Väldigt många gillar att ligga ned i en hammock, men samtidigt är det så att många fått för sig att det inte skulle vara bra för en, eller t.ex. för ryggen att ligga i dessa allt för länge. Detta stämmer dock faktiskt inte, trots att hammockar kan verka ganska enkla i sin konstruktion. Istället är faktiskt hammockar mer ergonomiska och bra för en än vad många tror.

 

Varför påstår vi då detta?

Enligt guiden Hammockar.nu så beror det på att den allra bästa positionen att sova i sägs vara att man ligger ned, men har huvudet något högre än resten av kroppen, i en vinkel som är mellan 10 % och 30 % högre än resten av kroppen. Detta gör nämligen att blodflödet blir rätt, vilket inte alltid är fallet om huvudet ligger i samma vinkel som resten av kroppen, och dessutom är det lättare för den som sover att andas.

När man ligger ned i en hammock, ligger man ned, oavsett om man somnar eller inte, i just denna vinkel, vilket alltså är bra för en.

Hammock

Vidare följer hammockar en slags naturlig rytm som kroppen har, då de gungar lite. Detta gör att många somnar bättre och snabbare i en hammock än i en vanlig säng, och att man även sover bättre i den. Små rörelser är med andra ord inte något som är dåligt på något vis, utan faktiskt något som är relativt naturligt för människan.

 

En hammock skapar inte heller något tryck på någon specifik del av kroppen, vilket ofta händer när man ligger ned och sover i en vanlig säng. Detta kan då göra att t.ex. nacke eller rygg överbelastas, vilket kan leda till värk och stelhet. I en hammock fördelas dock tyngden jämnt över hela kroppen, vilket motverkar just stelhet och krämpor av olika slag. Framför allt den som kanske lider av denna typ av krämpor bör därför verkligen överväga att skaffa en hammock.

 

Man behöver inte heller ge avkall på mysfaktorn bara för att man sover eller ligger i en hammock. Det går nämligen att köpa till massvis av dynor, kuddar, täcken och liknande som är anpassade för just hammockar på olika vis, som gör det precis lika mysigt att sova i hammockar som att göra det en säng.