5 saker du inte får missa under Oktoberfest

5 saker du inte får missa under Oktoberfest

Oktoberfest är en ikonisk händelse som världen över känner till och älskar. Ursprungligen firad i München, Tyskland, har festivalen spridit sig över hela världen, med lokalbefolkningar och turister tillsammans som njuter av allt som festivalen har att erbjuda. Här är fem saker du absolut inte får missa under firandet.

1. Traditionella bayerska kläder

Både besökare och lokalbefolkning klär ut sig i traditionella bayerska kläder: lederhosen (korta lädershorts) för männen och dirndl (traditionella klänningar) för kvinnorna. Att ha på sig dessa traditionella outfits är en del av Oktoberfest-spänningen och hjälper till att skapa festivalens unika atmosfär.

2. Äkta tyska öl

Inget Oktoberfest är komplett utan äkta tyskt öl. Du kan njuta av traditionella tyska ölmärken i gigantiska en-liters glas, serverade i de berömda öltälten. Dessa öltält är platsen för mycket av festivalens glädje och gemenskap, med live musik, sång och traditionella tyska danser.

3. Traditionell tysk mat

Festivalen erbjuder också ett rikligt utbud av läckra tyska rätter att njuta av. Från bratwurst (tyska korvar), till pretzels, sauerkraut (surkål), och schweinshaxe (grisknä), kommer du definitivt inte att gå hungrig under Oktoberfest.

4. Paraden med hästvagnar och traditionella kostymer

Oktoberfest inleds vanligtvis med en storslagen parad med hästvagnar, traditionella kostymer och musikband. Paraden visar upp den bayerska kulturen och traditionen och är en fascinerande och färgstark upplevelse.

5. Musik och dans

Livemusik är en annan viktig del av Oktoberfest och inget besök är komplett utan att ha upplevt den traditionella bayerska folkmusiken. Och glöm inte att lära dig några tyska folksdanser innan du går!

Kom ihåg att Oktoberfest, trots sina rötter i alkoholkonsumtion, är en kulturell händelse som handlar om mycket mer än bara öl. Den är ett tillfälle att fira det bayerska kulturarvet, ta del av heldagars underhållning och få vänner från hela världen. Så ta på dig din dirndl eller lederhosen, höj ditt ölglas och var beredd på en glad, oförglömlig fest!

Vad äter man på Oktoberfest?

Oktoberfest är inte bara känd för sina goda ölsorter, utan även för sitt läckra utbud av traditionell tysk mat. Här är några av de mest populära maträtterna som du kan njuta av på Oktoberfest.

1. Pretzels

Stora, saltade pretzels är ett måste på Oktoberfest. De passar perfekt till en kall öl och är ett populärt val bland festivaldeltagarna.

2. Würstl

Würstl är en samlingsterm för olika tyska korvar. De kan vara rökta, grillade eller kokta, och serveras ofta med senap, ketchup eller sauerkraut.

3. Sauerkraut

Sauerkraut, eller surkål, är ännu en tysk specialitet. Denna fermenterade kål serveras oftast som tillbehör till korvar och fläskkött.

4. Schweinshaxe

Schweinshaxe, eller grisknä, är en läcker rätt som ofta serveras på Oktoberfest. Det är en rejäl bit fläskkött som oftast är rostad och serveras med potatis och sauerkraut.

5. Käsespätzle

För vegetarianer, eller de som bara älskar ost, så är käsespätzle (tyska ”mac and cheese”) ett utmärkt alternativ. Det är en maträtt gjord på äggpasta, mycket ost och rostad lök. Käsespätzle serveras ofta med en sidosallad.

6. Lebkuchenherzen

Lebkuchenherzen är ingefärskakor formade som hjärtan och dekoreras med kärleksmeddelanden och ofta bärs runt halsen. De är en sötsak och souvenir i en och från Oktoberfest.

Dessa rätter representerar några av de mest älskade materna du kan njuta av under Oktoberfest. Tyska köket i allmänhet lägger stort vikt vid matlagningskvalitet, och detta är definitivt tydligt under Oktoberfest.