Rammadrasser, kontinentalsängar och resårbäddar

Rammadrasser, kontinentalsängar och resårbäddar: Vad är skillnaden?

När du ska köpa en ny säng dyker det upp många olika terminologier som kan vara svåra att hålla reda på. Rammadrasser, kontinentalsängar och resårbäddar är tre av de mest vanliga sängtyperna. Men vad innebär de och vilka är skillnaderna? Låt oss reda ut dessa begrepp.

1. Rammadrasser

En rammadrass består av en madrass som är monterad på en stabil botten, oftast ett trärack. Madrassen kan vara av skum eller fjädrar. Dessa sängar saknar ofta ben men kan stå på en sänggavel för extra höjd och stabilitet. De kräver vanligtvis en bäddmadrass för extra komfort och skydd.

2. Kontinentalsängar

En kontinentalsäng består av tre lager: en bottenmadrass (vanligtvis en resårmadrass), en mellanmadrass (också oftast en resårmadrass) och en bäddmadrass överst. Kontinentalsängarna ger ett lyxigt utseende och känsla och ger mycket bra stöd och komfort.

3. Resårbäddar

En resårbädd kännetecknas av att den endast består av en madrass, utan något undre lager som vid rammadrasser och kontinentalsängar. Resårbädden står ofta på ben och behöver antingen en bäddmadrass eller ett madrassöverdrag för komfort och skydd.

Sammanfattning av skillnaderna

Huvudskillnaden mellan dessa tre sängtyper ligger i deras konstruktion och design:

En rammadrass är en enklare, ofta fast sänglösning med en inbyggd madrass och oftast ett överdrag. Ben är oftast tillval och kan läggas till för extra höjd.

En resårbädd är en enkel madrasslösning som oftas kräver en bäddmadrass eller ett överdrag för extra komfort och skydd.

En kontinentalsäng erbjuder det mest omfattande stödet och komforten, med tre skikt av madrasser som alla bidrar till komfort och support.

Valet av säng beror på dina personliga preferenser, ditt budget och ditt behov. Oavsett vilken typ av säng du väljer, kommer en god natts sömn att göra underverk för din hälsa och välbefinnande.

Tänka på när man ska köpa en ny säng

Att köpa en ny säng är en betydande investering både i tid och pengar. Eftersom du förväntas spendera cirka en tredjedel av din dag i sängen är det viktigt att göra rätt val. Här är några saker att tänka på när du planerar att köpa en ny säng.

1. Bestäm din budget

Innan du börjar handla, bestäm vad du är villig att spendera. Sängar kan variera enormt i pris, så att ha en tydlig budget i åtanke kan hjälpa dig att begränsa dina alternativ.

2. Avgör vilken storlek du behöver

När du köper en säng, är det viktigt att överväga storleken. Beroende på om du sover själv, med en partner eller om det finns husdjur i sängen så kan storleken behöva anpassas. Glöm inte att mäta utrymmet där sängen ska stå för att säkerställa att den passar.

3. Prova olika madrasser

Allas preferenser för madrassythårdhet skiljer sig. Det är därför det är viktigt att prova olika typer av madrasser för att se vilken som passar dig bäst. Vissa föredrar fastare madrasser medan andra gillar mjukare. Det kan vara värt att överväga en madrass med justerbar fasthet om du delar säng med någon.

4. Kontrollera garantin

Innan du köper, kolla in garantin på sängen. En garantiperiod visar tillverkarens förtroende för produkten och skyddar dig mot defekter.

5. Köp rätt kudde och sängkläder

Din kudde och sängkläder spelar också en stor roll i hur väl du sover. Se till att du väljer en kudde som stöder din huvud- och nackposition korrekt och investera i kvalitativa sängkläder för att förbättra din sömnkvalitet.

6. Tänk på estetiska preferenser

Eftersom din säng ofta är rummets mittpunkt, överväg hur den passar in i ditt sovrums inredning. Välj en design och färg som passar ditt rum och personliga stil.

7. Köp vid rätt tidpunkt

Om möjligt, köp sängen när det är försäljning, du kan spara en betydligt mängd pengar.

Att köpa en säng är ofta en stor investering, och det är därför viktigt att ta tid att göra rätt val. Genom att överväga dessa aspekter kommer du att vara väl förberedd att hitta sängen som passar perfekt för dig.